Blog Post

Renovatieverplichting | Voor residentieel gebouw

Renovatieverplichting | Voor residentieel gebouw

De renovatieverplichting in 2023 is niet alleen een wettelijke verplichting, het is een oproep tot actie voor het creëren van meer energie-efficiënte, milieuvriendelijke en moderne woonruimtes. Residentiële gebouwen worden aangemoedigd, zo niet verplicht, om te investeren in renovaties die niet alleen de levensduur van het gebouw verlengen, maar ook de ecologische voetafdruk verminderen.

Renovatieverplichting

In deze blog zal ik dieper ingaan op de specifieke aspecten van de renovatieverplichting. Van het selecteren van duurzame materialen tot het integreren van slimme technologieën. Als interieurontwerper biedt deze verplichting een unieke kans om voorop te lopen in het ontwerpen van duurzame, esthetisch aantrekkelijke interieurs.



Voor wie is de renovatieverplichting?

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van energieverslindende eengezinswoningen en appartementen (met een EPC-label E of F).


Ze worden verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten) of na vestigen van erfpacht of opstalrecht, de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.


De renovatieplicht geldt:

  • bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
  • bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht
  • voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Heeft de eenheid op het moment van overdracht een residentiële bestemming, dan geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Het maakt niet uit wat de latere plannen zijn met de woning of appartement.


De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verleden werd op 1 februari 2023 dan moet voor 1 februari 2028 aan de verplichting voldaan zijn.

Renovatieverplichting

Focus op langetermijn

Label D is een eerste tussenstap:

Stel dat u in 2023 een woning koopt met label F. U bent verplicht om deze te renoveren tot label D binnen de vijf jaar (2028). Als u de woning (met label D) opnieuw verkoopt in 2030, dan zal de nieuwe eigenaar opnieuw moeten renoveren, nu tot minstens label C of beter. Renoveer dus bij voorkeur nu al tot label A. Zo bent u nu al klaar voor de toekomst.


Label A is het einddoel:

En dit voor iedere woning of appartement tegen 2050. Het langetermijnpad werd vastgelegd met verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045.

Renovatieverplichting
Renovatieverplichting

5 goede redenen om te 'reNUveren'

Renoveer nú. Er zijn heel wat voordelen:

  1. Meer comfort

Een goed geïsoleerd en geventileerd gebouw is veel comfortabeler om in te leven. Zo hebt u minder last van vocht, uw gebouw blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm.

    2.  Lagere energierekening

Een goed geïsoleerd gebouw met een zuinige verwarmingsinstallatie doet uw energierekening fors dalen.

    3.  Goed voor het klimaat

Minder energie verbruiken betekent ook minder CO2 uitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp verkleint u nog extra uw ecologische voetafdruk.

    4.  Uw woning wordt meer waard

Een woning renoveren loont altijd. Het doet de waarde van uw woning ook stijgen. Bovendien zorgt de Vlaamse financiële steun ervoor dat u uw investering nog sneller terugverdient!

     5.  U staat klaar voor de toekomst

Vlaanderen streeft tegen 2050:


Renovatieverplichting


Wat is de meerwaarde van een interieurontwerper in dit verhaal?

Hoewel interieurarchitecten geen energie-experts of architecten zijn, is samenwerking sterk aanbevolen. Renovatieverplichtingen richten zich alleen op energetische aspecten en vergeten vaak de cruciale duurzame elementen zoals indeling, comfort, beleving en functionaliteit.


Interieurarchitectuur begint met nadenken over beweging in de woning, functies, zichtlijnen, akoestiek, privacy, daglicht, oriëntatie, gevoel en gedrag. Deze overwegingen moeten vóór energetische ingrepen plaatsvinden om fouten en kosten te vermijden. Belangrijk is ook te benadrukken dat energetische renovatie niet gelijkstaat aan duurzame renovatie. Een duurzaam plan omvat alle relevante aspecten voor welzijn, financiën, milieu en maatschappij en dit op zowel korte en als lange termijn.


De renovatieplicht kan een uitdaging zijn, maar met onze hulp als interieurarchitect kun je ervoor zorgen dat jouw renovatieproject op zowel functioneel als esthetisch vlak succesvol is. Bovendien kunnen we je helpen om de werken gestructureerd en, indien nodig, gefaseerd aan te pakken.


Share by: