Blog Post

Eco Chic | Circulair Bouwen in jouw interieur

Eco Chic | Circulair Bouwen in jouw interieur

Als interieurontwerper heb je de mogelijkheid om een cruciale rol te vervullen bij het stimuleren van duurzame initiatieven, en circulair bouwen is een uitstekende manier om hieraan bij te dragen. In deze blogpost deel ik enkele praktische tips en inspirerende ideeën om circulair bouwen te integreren in je interieurprojecten.

Circulair bouwen

Eerst en vooral, de 10R’s voor een circulair ontwerp :


  1. Recover: hierbij gaat het om energieterugwinning uit gebruikte materialen. Verbranding zonder energieterugwinning en storten horen namelijk niet thuis in een échte circulaire economie.
  2. Recycle: maak producten van gerecycled materiaal in plaats van nieuwe grondstoffen. 
  3. Repurpose: gebruik onderdelen van oude producten en maak er een nieuw product van met een nieuwe functie. 
  4. Remanufacture: gebruik onderdelen van oude producten en maak er een nieuw product van met een gelijke functie. 
  5. Refurbise: repareer een oud product en maak het weer up-to-date. 
  6. Repair: repareer een product in plaats van het te vervangen.
  7. Re-use: maak opnieuw gebruik van een product of laat een ander het product gebruiken. 
  8. Rethink: bedenk een andere meer duurzame oplossing in plaats van toepassen extra item: bijvoorbeeld, delen met anderen.
  9. Reduce: maak producten milieuvriendelijke met lokale grondstoffen en verklein schade aan milieu door gebruik van bio-based materialen. 
  10. Refuse: pas een item of materiaal in zijn geheel niet toe of minder. 


Circulair bouwen

bron: CB23, Framework Circulair Bouwen 



Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hier zijn alvast enkele suggesties om mee te beginnen.


Materialen met een Verhaal

Kies voor materialen met een circulair verhaal. Denk aan gerecyclede materialen, hergebruikte meubels of elementen die makkelijk kunnen worden gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Hout van oude gebouwen, gerecyclede metalen en duurzame kunststoffen zijn uitstekende keuzes. Het toevoegen van deze materialen geeft niet alleen karakter aan je ontwerp, maar draagt ook bij aan de circulaire economie.


Modulaire Ontwerpen

Ontwerp met het oog op flexibiliteit en aanpasbaarheid. Modulaire ontwerpen maken het gemakkelijk om onderdelen te vervangen of te upgraden zonder het hele interieur te hoeven vernieuwen. Meubels en interieuraccessoires die modulair zijn, kunnen zich aanpassen aan veranderende behoeften, waardoor ze langer meegaan en minder snel verouderen.


Energie-efficiëntie en Natuurlijke Verlichting

Integreer energie-efficiënte verlichtingssystemen en maak gebruik van natuurlijk licht. Zorg ervoor dat je ontwerp de energiebehoefte minimaliseert en gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen waar mogelijk. Overweeg ook het gebruik van slimme technologieën die energiebesparing bevorderen.


Upcycling en DIY-projecten

Upcycling en doe-het-zelfprojecten bieden een geweldige kans om creatief te zijn met bestaande materialen. Verouderde meubels kunnen worden omgetoverd tot unieke stukken die passen bij de stijl van je ontwerp.


Lokale Samenwerkingen

Werk samen met lokale ambachtslieden en leveranciers die duurzame praktijken omarmen. Door lokaal te zoeken, verminder je de ecologische voetafdruk van je project en ondersteun je de lokale economie. Bovendien kun je beter controleren waar je materialen vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd.

Welke principes ga jij toepassen in je volgende project? Ik denk alvast graag met je mee. Het ontwerpen van een circulair interieur is namelijk een uitdaging die ik graag aanga. Laten we samen de mogelijkheden verkennen en werken aan een duurzamere samenleving. 



Share by: